10 November 2014

Puding Soya Bubur Cha Cha

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua….

Semalam hujung minggu kebiasaan memang suka mencuba resepi baru untuk masak terutama kek atau puding-puding ni. Saje wat makan-makan untuk kudapan si comel Irdina :) Berapa kali ulang dia makan puding tu.

Dah lama sebenarnya simpan resepi ni tau, semalam baru ada kelapangan untuk mencuba. Memang mudah nak membuatnya, cuma rajin dengan tak jer.. Lagi pun empunya resepi ni Kak Yatie memang bagi resepi mudah faham. Suka sangat refer resepi dari blog dia.. So far cuba memang menjadi... TQ Kak Yatie! 

Saya ada olah cikit resepi tu sebab cendol tak der, gantilah dengan bubur cha cha. Pastu tambah cikit gula dengan susu pekat manis supaya tak payah letak sirap gula melaka. Boleh makan macam tu jer. Tak manis sangat, tak tawar sangat.... Sedang-sedang jer manisnya ('',)

Puding Untuk Irdina :)

Bahan-Bahan

10 gm serbuk agar-agar
1 cawan air
1/4 cawan gula pasir (saya guna 1/2 cawan)
1/2 cawan susu cair
4 cawan air soya Yeo's- (1 liter)
2 sudu besar tepung kastad-(bancuh dngn air soya dulu)
1 sudu kecil esen vanilla
250 gm cendol-toskan airnya (saya ganti dengan bubur cha cha)
*tambah 4 sudu besar susu pekat manis

Cara-Caranya
  1. Rebus bubur cha cha sehingga masak dan toskan airnya.
  2. Dalam periuk lain masukkan 1 cawan air, gula dan serbuk agar-agar dalam periuk. Masak guna api sederhana hingga mendidih.
  3. Masukkan susu cair, susu pekat, minuman soya Yeo's dan esen vanilla. Masak hingga mendidih dan kacau sentiasa. 
  4. Bila dah siap, tutup api dan ketepikan dulu. Sementara tu masukkan bubur cha cha dalam acuan.
  5. Tuangkan adunan puding dalam bekas yang berisi bubur cha cha tadi.
  6. Biarkan sejuk dan mengeras. Masukkan dalam peti ais.
  7. Sedap di makan sejuk.
Kalau nak tahu soya Yeo's mana yang saya guna. Saya guna yang macam gambar bawah ni sama macam Kak Yatie guna gak.. Soya dia lemak-lemak dan tak manis sangat...


Korang boleh lah mencuba resepi yang simple dan sedap ni untuk aktiviti hujung minggu anda dengan keluarga...

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment