20 April 2020

RESEPI SAGU MADU TULEN



Ade yg suke takkkkk????
Tips masak sagu sebijik2 cantik gitu..try la memang berjaya..lompat bintang sekejap

1 Cawan Sagu = 10 Cawan Air

Air kena didihkn dulu, 
Sagu tak rendam,
Bila air dah didih, 
Terus masuk sagu,
Tak yah kacau²,
Masak 15-20 minit api besar, tengok da jernih boleh tutup api
Tos sagu lalukn bawah air,
Rendam 10minit dengn air pewarna,
Tos lagi dan basuh,
Siaaaappppp!

Sirap Gula Melaka
1 ketul kecik gula melaka
3 sudu gula
1/2 cawan air
1 helai daun pandan ( kalau takde pun takpe) 

Cara2nya :
1. Masukkan semua sekali dan masakkan atas dapur sampai semua gula cair dan sebati 
2. Masak sampai sedikit pekat. Sejukkan. Siap sirap gula melaka

Kalau leceh nak buat air gula melaka, guna madu tulen Forever jer. Senang & mudah kan.

1 tin susu cair
Tebukkan lubang pada tin. Senang je kan takyah masak kalau guna susu cair ini. Ada orang guna santan, saya tak guna santan sebab perlu masak, saya tak rajin hihi

Cara Penyediaan Untuk Makan 
Masukkan semua sekali dalam cawan atau mangkuk. Mula2 masukkan sirap gula melaka/madu tulen Forever, pastu sagu, dan last sekali susu cair. Kuantiti ikut tahap toleransi lidah korang terhadap kemanisan. Suka manis bubuh lebih camtu gak kalau suka kurang manis. 

Lebih sedap dimakan sejuk2. 

No comments:

Post a Comment